Caldes d’Estrac

Caldes d’Estrac, popularment coneguda amb el diminutiu Caldetes, és una vila i municipi de la comarca del Maresme.
El topònim deriva del llatí caldarios, «banys calents», i del nom de persona Astaracum procedent d’Aquitània que també va donar nom al territori gascó d’Astarac.

caldetes4_phixrfotografia: F.Avellaneda

caldetes3_phixrfotografia: F.Avellaneda

El temple parroquial dedicat a Santa Maria és d’origen medieval i complia les funcions de capella d’un conjunt hospitalari. Les restes més notories són la làpida situada per damunt de la porta de la façana, que conté una invocació en llatí dedicada a la Mare de Déu i la pila baptismal, amb forma de capitell.

caldetes2_phixrfotografia: F.Avellaneda

DSC_0038

fotografía: F.Avellaneda

caldetes1_phixrfotografia: F.Avellaneda

Situats al bell mig de la població, al costat de la plaça de la Vila, els banys termals daten del segle XIX i són els únics de titularitat pública de tot Catalunya. Les aigües emergeixen d’una galeria subterrània a una temperatura de 38 graus centígrads.

caldetes5_phixrfotografia: F.Avellaneda

caldetes6fotografia: F.Avellaneda

DSC_0046

fotografia: F.Avellaneda

DSC_0048

fotografia: F.Avellaneda

Aquesta petita capella guarda una imatge a la Mare de Déu de fusta pintada i amb el rostre ennegrit que, asseguda, porta a la mà dreta un petit ram de flors i a l’esquerra, un nen. Aquesta imatge que avui podem admirar de la Mare de Déu del Remei data dels anys 40 (s.XX), perquè durant la Guerra Civil fou destruïda i enterrada per algú amb la voluntat de protegir-la, i va desaparèixer.

DSC_0060

fotografia: F.Avellaneda

La capella del Carme és un edifici de nau única, amb una destacada cúpula central, i portalada de tipus historicista, amb arquivoltes de mig punt sobre columnes clàssiques. La seva façana ha estat modificada.

DSC_0035

fotografia: F.Avellaneda

La Fundació Palau es va inaugurar al mes de maig de l´any 2003 i té com a vocació conservar, exhibir i difondre el fons artístic i documental de Josep Palau i Fabre.

LA MEVA: motls edificis singulars: Can Bastos, Can Gili, Can Milans, Can Nadal, Casa Ugaldes i  les torres de guaita. Una poble molt atractiu davant del mar, tot i tenir una barrera com la via del tren.

FITXA TÈCNICA

Responder

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Cerrar sesión /  Cambiar )

Google photo

Estás comentando usando tu cuenta de Google. Cerrar sesión /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Cerrar sesión /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Cerrar sesión /  Cambiar )

Conectando a %s