Castell de Cornellà

Es Castell de Cornellà és un dels edificis emblemàtics de la ciutat. Es tracta d’un gran casal gòtic, construït i reformat en diverses èpoques. Està estratègicament situat a la part alta d’un petit turó des del qual es té una bona visió del Llobregat en el seu tram final, de Sant Boi a l’altra ribera del riu i antigament, de les principals vies d’accés a la ciutat.

patrimoni.castellcornella (1)

Les diferents excavacions arqueològiques realitzades a Cornellà ens permeten concloure que va existir un poblat continuat a la nostra ciutat entre l’època de dominació romana i l’edat mitjana, situat a la zona que s’estén entre l’església de Santa Maria i el castell.
En la documentació dels segles XI – XII es parla d’una torre defensiva “in locum Cornelianus”, sense especificar la ubicació.

patrimoni.castellcornella (4)

L’estructura que es conserva avui té el seu origen a la fi del segle XIII, principis del XIV, com a centre d’una gran propietat, de la qual possiblement serien els primers titulars la família Cornellà, coneguda també amb el nom de Castellvell.

patrimoni.castellcornella (3)

El castell de Cornellà és de planta quadrada, articulada entorn d’un pati central, amb una torre en cada angle. Està construït amb pedra natural, a la base i a les torres, i tapial (terra pastada), en la resta.

patrimoni.castellcornella (5)

Els escassos documents i recerques sobre la seva història fan difícil destriar i identificar els diversos elements arquitectònics que s’han sobreposat al llarg dels segles.

LA MEVA: sorprèn trobar un patrimoni com un castell envoltat d’edificis. Cal fer un pas al passat per comprendre la seva situació estratègica.

FITXA TÈCNICA

+monuments