Castell de Gósol

Castell de Gósol és una obra del municipi de Gósol (Berguedà) declarada bé cultural d’interès nacional. Hi passa la ruta del camí dels bons homes (GR-107). Inclou dins del seu recinte les restes d’un nucli de població, que es coneix com a Vila Vella, abandonat en favor del poble nou al peu del turó.

pobles-gossol7

pobles-gossol3

pobles-gosol9

Queda una gran torre quadrada, amb notables restes de murs i l’antiga església parroquial al puig que hi ha sobre el poble. Es pensa que era de base rectangular, situat al punt més elevat.

pobles-gossol2

pobles-gosol10

L’Església de Santa Maria és un temple en força mal estat de conservació. Està situada prop del castell, dins del recinte emmurallat.

pobles-gossol5

És un castell termenat. Documentat entre 1068 i 1995.[1] Les primeres notícies del castell daten del s. X tot i que són mínimes. Sabem que el 1010 el comte Ermengol d’Urgell cedí en el seu testament cinc unçes d’or a Sta. Maria de Gósol per a poder comprar llibre.

pobles-gosol8

L’església fou abandonada quan es bastí un nou recinte al peu del tossal. Entre els s. XVI i XVII no patí cap modificació però més tard s’hi afegiren unes capelles laterals, alguna obertura i una nova volta de creueria. D’aquesta mateixa església prové una talla romànica de la mare de déu, conservada al MNAC.

LA MEVA: abandonat al peu de la población de Gósol. Entorn natural preciós.

FITXA TÈCNICA

+Berguedà

+monuments