Castell de la Baronia de Sant Oïsme

El Castell de Sant Oisme a Camarasa (Noguera-Lleida) forma al costat de l’església romànica annexa un bell conjunt medieval, poc conegut, enquadrat en un paratge de gran bellesa.

patrimoni-baroniaoisme-3

patrimoni-baroniaoisme-9

Sembla que aquest castell lleidatà, format per una torre i altres dependències, pogués haver-se construït en els últims anys del segle XI, amb el nom de Santa Eufemia. Va pertànyer a la família Alsamora.

patrimoni-baroniaoisme-7

La torre, malgrat l’efecte òptic, no és completament cilíndrica sinó troncocónica. El seu diàmetre exterior a la base és de 420 cm i 270 l’espai interior. L’altura és de 14 metres i el seu diàmetre en la coberta és de 383 cm. L’entrada està per sobre del nivell del sòl, concretament a 4 metres, com succeeix habitualment en aquest tipus de construccions, per evitar l’accés directe en cas d’assalt.

patrimoni-baroniaoisme-8

L’església que es troba al costat de la torre és de gran bellesa i pintoresquismo malgrat la seva senzillesa.

patrimoni-baroniaoisme-4

patrimoni-baroniaoisme-5

Té una sola nau que s’obre a una capçalera tripartida amb obertures d’il·luminació amb vessi exterior. El material és de sillarejo.

patrimoni-baroniaoisme-6

A manera de cimborri compta amb una petita torrecita d’aspecte lombardo (ens recorda especialment a Sant Caprasio en Santa Creu de la Serós).

Les cobertes exteriors són de pissarra.

LA MEVA: un racó de món espectacular. Val la pena aturar-s’hi.

FITXA TÈCNICA

+monuments