Catedral Nova de Lleida

Entre 1761 i 1781, va tenir lloc la construcció de la Catedral Nova gràcies a les aportacions dels lleidatans, del rei Carles III i del bisbe Joaquín Sánchez. D’estil barroc i amb tendència al classicisme academicista francès, se situa en ple Eix Comercial, davant l’Antic Hospital de Santa Maria.

novalleida1_phixrfotografia: F.Avellaneda

novalleida2_phixrfotografia: F.Avellaneda

novalleida8_phixrfotografia: F.Avellaneda

Les escalinates, amb tres portes de ferro de mig punt i torretes laterals, donen accés a la porta principal, que llueix l’escut dels Borbons a la part superior. L’interior, amb una planta de tres naus, amaga l’esvelta columnata d’aire corinti que suporta els arcs de mig punt.

novalleida5_phixrfotografia: F.Avellaneda

novalleida3_phixrfotografia: F.Avellaneda

novalleida6_phixrfotografia: F.Avellaneda

El cor d’estil barroc, obra de Lluís Bonifas Massó, va ser destruït durant la Guerra Civil (1936). El temple acull la imatge de la Mare de Déu de Montserrat (la Moreneta), obra de Josep Obiols, patrona de Catalunya i punt de peregrinació el dia 27 d’abril. També es venera la Mare de Déu del Blau, que celebra la seva festivitat el dia 2 de febrer i, segons la llegenda, rep aquest nom pel blau que li va fer l’escultor en llançar-li un martell al front quan va veure que, mentre ell era de viatge, un dels seus deixebles havia acabat l’obra superant en escreix la capacitat artística del seu mestre.

LA MEVA: pel meu veure és mes clasicista que barroca, mes espectacular en el seu interior que des dels exteriors, aconsellable fer una visita.

FITXA TÈCNICA

+Segrià

Deja una respuesta

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Salir /  Cambiar )

Google photo

Estás comentando usando tu cuenta de Google. Salir /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Salir /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Salir /  Cambiar )

Conectando a %s