Cava

Cava és un municipi de la comarca de l’Alt Urgell, amb capital a Ansovell. El terme comprèn, a més del poble de Cava, el d’Ansovell, el del Querforadat, el veïnat de Can Pubill, l’església de Sant Cristòfol de Vinyoles i la casa forta, i el santuari de Boscal.

pobles-cava5

El terme s’estén als vessants de tramuntana de la serra del Cadí, i arriba fins a la mateixa carena: la Torre de Cadí (2.561 m), roca del Gonac, Roca Grossa i Roca Dreta, Voltoró o puig de la Canal Baridana (2.648 m) i el coll del Llitze.

poble-cava6

Aquests cims formen el límit meridional del municipi amb el termes de La Vansa i Fórnols i Josa i Tuixén, i estan integrats al Parc Natural del Cadí-Moixeró, com bona part del territori municipal.

pobles-cava

pobes-cava1

Ja apareix al segle XI amb la forma Cava, probablement prové del llatí cava que significa (roca) buida, cova.

pobles-cava7

pobles-cava4

pobles-cava3

Segons la tradició, el poble antic de Cava era situat prop del castell, al lloc dit la Cadira del Senyor; fou cremat i llavors la població es traslladà a l’indret actual. Del castell només resten part dels paraments. Situat dins el comtat de Cerdanya i després al d’Urgell, la primera vegada que apareix documentat el castell és el 1277 en el testament de Galceran III de Pinós. Sembla que la senyoria d’aquest castell anava lligada a la del castell de Sant Cristòfol, a la mateixa vall de Cava. A la primeria del segle XVII el lloc de Cava era de Josep Brera i el 1787, en el cens de Floridablanca, consta que era de jurisdicció reial.

LA MEVA: un racó poc conegut i en canvi molt bonic per la seva proximitat al cims del Cadí.

FITXA TÈCNICA

+Alt Urgell