La Fortalesa dels Vilars d’Arbeca (775 aC – 325 aC) està situada en una zona de plana, a uns 4 km d’Arbeca (les Garrigues).
Construïda fa 2.800 anys, és única al món ibèric català. Les seves característiques defensives la feien inexpugnable, i el seu valor històric i arqueològic la feren mereixedora de la declaració de Bé Cultural d’Interès Nacional l’any 1998.
Va estar habitada ininterrompudament durant quatre-cents cinquanta anys. Els seus constructors eren gent que pertanyia al grup cultural dels camps d’urnes, anomenat així pel costum d’incinerar els seus morts i enterrar-ne les cendres en vasos ceràmics. Al llarg de la seva història, el jaciment va tenir nombroses evolucions constructives al seu interior.
Dos-cents anys després, en contacte amb altres cultures mediterrànies, els habitants dels Vilars, com altres poblaments del voltant, van viure el procés d’iberització i van esdevenir el poble anomenat pels escriptors antics Ilergets.
La fortalesa va ser aixecada a la plana, menyspreant els tossals de més fàcil defensa, sobre el barranc d’Aixaragall, controlant l’aigua i les terres al·luvials. Les seves defenses suposen dues terceres parts de l’extensió total, comptant-hi 5 metres de muralla, un camp frisó o chevaux-de-frise i un doble fossat complex de més de 20 metres d’amplada que, a part de suposar una ajuda defensiva potent, es converteix en un excel·lent gestor de l’aigua per al pou cisterna interior.
Durant més de 25 anys, el jaciment de la fortalesa dels Vilars ha estat estudiat ininterrompudament, i ha demostrat així la seva importància per al coneixement del procés d’iberització a les terres de ponent i com a model de divulgació del coneixement i del patrimoni.
LA MEVA: espectacular, única al nostre país. Visita obligada.