La Gleva

La tradició popular ens parla que una pastoreta del mas Codines va trobar la imatge de la Verge, mentre pastorava bestiar al puig del Terrer i va veure com un dels bous començava a bramular i a furgar amb el morro en un punt determinat sense voler moure´s. Allà van trobar dins d´un forat la imatge de la Verge protegida per dues columnes de terracota que aguantaven una gleva de tapas que li servia de sostre. El fet de trobar la imatge sota una gleva va ser el que li va donar el nom.

patrimoni.lagleva

Portada a Sant Hipòlit, allà va ser dipositada en el temple parroquial, d´on diu la tradició que va desaparèixer miraculosament per tornar al lloc on va ser trobada.
Això va ser interpretat com la voluntat de la Mare de Déu de romandre al puig del Terrer. Per aquesta raó el 1280 es decidí construir un oratori en aquell punt exacte.

patrimoni.lagleva (1)

patrimoni.lagleva (7)

patrimoni.lagleva (4)

patrimoni.lagleva (3)

El 1327, es començaren les obres del que acabaria sent un gran Santuari. La prosperitat i magnificència varen quedar sobtadament tallades quan el 1759 un llamp destruí gran part del Santuari. El 1766 es començaren les obres de reconstrucció, que hi va afegir la rectoria i l´hostatgeria i va dotar al temple d´un riquesa ornamental.

patrimoni.lagleva (6)

La Verge de la Gleva és la Patrona de la plana de Vic i el Santuari es pot considerar un centre de peregrinació i de grups diversos que s’allotgen en el seu centre d’espiritualitat per a estades de recés.

LA MEVA: Es un edifici que vist a distància és prou majestuós. Un interior carregat i amb una necessària restauració.

FITXA TÈCNICA

 

 

Responder

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Cerrar sesión /  Cambiar )

Google photo

Estás comentando usando tu cuenta de Google. Cerrar sesión /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Cerrar sesión /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Cerrar sesión /  Cambiar )

Conectando a %s