Les Borges Blanques

Les Borges Blanques és la capital de la comarca de les Garrigues.

pobles.lesborguesblanques5

Està situada en la zona de contacte entre els sectors de reg del Canal d’Urgell i els altiplans de la Depressió Central.

pobles.lesborgesblanques7

pobles.lesborguesblanques6

És interessant la plaça de la Constitució, amb àmplies porxades i alguns casals notables amb elements renaixentistes. No és una plaça rodona sinó allargada, on trobem cases dels segles XVII i XVIII. Sobre la llinda d’un dels balcons hi ha un escut que data de 1614, i també hi destaca una gàrgola situada en la part superior d’un dels edificis.

pobles.lesborgesblanques13

El molí de Cal Gineret és un dels 60 que existien antigament a la capital de les Garrigues, datat a finals del segle XIX i una de les poques construccions de pedra que queden al municipi, del que es conservaven els baixos i els cups de l’oli.

pobles.lesborgesblanques11

L’Espai Macià és un centre d’interpretació de la figura de Francesc Macià. A l’Espai Macià es mostra, comparteix, recupera, preserva i difon el patrimoni documental, gràfic, audiovisual i sentimental lligat a Francesc Macià. És un centre on sentiràs de ben a prop la Figura de Francesc Macià.

pobles.lesborgesblanques8

Dels dos temples que hi ha a Les Borges Blanques, la Capelleta és el més antic. En un estret carrer de la nostra ciutat s’aixeca l’antiga Capella de la Verge de la Soledad, o la Capelleta, com més popularment es coneix. És una petita però cofoia esglesiola barroca situada a la part alta del carrer Hospital. Fou creada i utilitzada per la gent d l’antic Hospital, el qual donà nom al carrer més estret de tots.

pobles.lesborgesblanques6

pobles.lesborgesblanques2

La Parròquia de l’Assumpció de Maria es bastí durant la segona meitat del segle XVIII, d’estil neoclàssic, amb una portalada ben ornamentada amb fornícules avui buides, un cloqué majestuós vuitavat de tres cossos i bastida amb pedres de l’antic temple i l’enderrocat castell de Les Borges Blanques.

pobles.lesborgesblanques3

Un dels indrets més bells de les Borges Blanques és el passeig del Terrall. Al cor de la ciutat s’alça una esplenderosa zona verda amb dues basses plenes de peixos, cignes, ànecs i un gran jardí amb diversitat de plantes i arbres, on la gent pot passejar, reposar i disfrutar de la més gran pau i hermosura en el vell mig de la ciutat.

LA MEVA: completa visita d’aquesta població prou atractiva.

FITXA TÈCNICA

+Les Garrigues