Llimiana

El poble de Llimiana té un terme municipal situat al sud de la comarca del Pallars Jussà, en la zona del Prepirineu de la província de Lleida.

pobles.llimiana2

pobles.llimiana9

pobles.llimiana6

El poble es troba a 790 m. sobre un cim rocallós d’una serra al nord de la Serra del Montsec. Des de la seva alçada domina vistes a la vall de Barcedana, el congost de Terradets i el riu Noguera Pallaresa amb el pantà de Cellers.

pobles.llimiana4

pobles.llimiana3

pobles.llimiana7

pobles.llimiana10

Llimiana és un poble petit amb 150 habitants censats (idescat 2016). Situada en el centre del poble hi ha l’església romànica de Santa Maria de la Cinta del segle XI. L’església es troba entre la Plaça Major i la Plaça del Fossar Vell. La Plaça Major destaca per incloure un recinte amb el campanar, la rectoria, el depòsit de l’aigua elevat, el porxo de casa Pedro i la Casa de la Vila.

pobles.llimiana8

pobles.llimiana5

En mig del poble i en la part més elevada, es troba situada l’església parroquial de Llimiana, dedicada a la Mare de Déu de la Cinta. Es tracta d’una església romànica del segle XI. Hi destaquen els tres absis que són els més alts de Catalunya. Amb aquesta majestuositat, popularment el Pallars anomenava a aquesta església «la Catedral de la Conca» i es considera com una de les esglésies més espectaculars del Pirineu.

LA MEVA: espectaculars vistes panoràmiques, en especial l’embassament de Cellers.

FITXA TÈCNICA

+Pallars Jussà