Món Sant Benet

patrimoni.monestirstbenet (2)

patrimoni.monestirstbenet (6)

patrimoni.monestirstbenet (16)

L’església fou consagrada per primer cop l’any 972, poc després de la fundació de Sant Benet, però refeta durants els segles XII i XIII, sota els criteris del romànic. Té planta de creu llatina, una sola nau amb vota de canó apuntada.

patrimoni.monestirstbenet (3)

Un dels elements més singulars és la cripta, que ocupa la zona inferior de l’absis i és on es custodiaven les relíquies de Sant Valentí.

patrimoni.monestirstbenet (5)

patrimoni.santuaristbenet

patrimoni.monestirstbenet (7)

El claustre, espai d’estructura gairebé quadrada amb pati interior i quatre galeries, cadascuna de les quals presenta dos conjunts de tres arcades amb un pilar al mig. En total, hi han 64 columnes menudes, i els capitells són els originals, i n’hi ha que daten fins i tot del segle X, abans de la construcció del mateix claustre.

patrimoni.santuaristbenet (2)

A l’entorn dels claustre s’obren diverses estances del monestir. A l’alta sud hi ha la cuina, on es pot descobrir com cuinaven els monjos, i al seu costat el refectori, nom que rebia antigament el menjador del monestir, que avui dia no té coberta.

patrimoni.monestirstbenet (17)

Al costat d’aquests espais trobem el que segons la tradició hauria estat una presó, avui reconvertida en passadís per arribar a les escales que baixen al celler.

patrimoni.monestirstbenet (15)

Aquesta magnífica sala allargada és el resultat de cobrir un antic pati enfonsat i a tocar de l’emmurallat del monestir, a l’entorn del segle XIV. Es va fer una estructura típicament gòtica, amb 12 arcs diafragmàtics. El celler va començar a tenir aquest ús al segle XVIII i al seu damunt s’iaxecà l’edifici de Migdia.

Les Cel.les de Montserrat reben aquest nom perquè foren edificades en l’època que Sant Benet va dependre de Montserrat. El 1594 es va produir aquesta annexió, i Montserrat va convertir Sant Benet en escola d’arts i residència de monjos.

patrimoni.monestirstbenet (13)

patrimoni.monestirstbenet (12)

patrimoni.monestirstbenet (14)

El Pati Blau. El 1835, amb la desamortització, els monjos deixaren el monestir, que restà abandonat fins a principis del segle XX, quan la família del pintor Ramon Casas el va comprar i el va convertir en residència d’estiueig.  Una exemple de les reformes dels Casas és aquest Pati Blau, un petit terrat que sembla medieval, amb una pica i una arcada apuntada neogòtica. L’espai respira l’aire modernista que la familia va donar al monestir,.

patrimoni.monestirstbenet (10)

patrimoni.monestirstbenet (18)

Després de passar per una habitació quadrada, amb una llar de foc, que no és res més que l’interior d’un antiga torre medieval adosada a la muralla del monestir, sortim a la galeria de Montserrat, que dóna al jardí. Es tracta d’un espectacular terrat cobert, on és ben visible l’empremta de la família Casas, amb bigues pintades de blau i decorat que antigues rajoles recuperades, un element típic del Modernisme.

Davant de l’edifici de Migdia antigament hi havia uns horts, que els Casas van reconvertir en un jardí modernista.

patrimoni.santuaristbenet (3)

Després de passar per sota els porxos en direcció al pati de la Creu, trobem una pica baptismal del segle XVI, de marbre blanc, encarregada per l’abat Frigola. La família Casas la va conversir en brollador i avui és un racó romàntic, un dels més bonics del monestir.

patrimoni.monestirstbenet (9)

patrimoni.monestirstbenet (19)

Amb paviment de còdols i flanquejat per edificis com l’antic palauet de l’abat, també del segle XVI, el pati de la Creu rep aquest nom per la creu de pedra que hi van col.locar els Casas (que va desaparèixer per la Guerra Civil i fou substituïda per l’actual de ferro). El pati té un aspecte medieval que respon a la reforma de caire historicista també feta pels Casas.

LA MEVA: un dissabte a les 16h. i sense cap més altre visitant. La guia i jo. Tot el monestir obert a la meva visita. Monestir espectacular. Potser li sobra un punt de luxe a les instal.lacions anexes al monestir.

FITXA TÈCNICA

+monestirs