Monestir de Breda

El monestir de Sant Salvador de Breda és un antic cenobi benedictí situat a la localitat de Breda, a la comarca de la Selva, molt prop del massís del Montseny. Juntament amb la resta del nucli antic de la ciutat, va ser declarat Monument Històric Artístic el 1974.

patrimoni-breda1

El monestir, així com el castell de Montsoriu, està íntimament relacionat amb la casa dels Cabrera, vescomtes de Girona. Segons consta en l’acta fundacional, els vescomtes Guerau I i Ermessenda van decidir construir el cenobi per a «salvar les seves ànimes» i perquè Déu els ajudés a salvar-se dels seus enemics.

pobles-breda11

La construcció es va iniciar el 4 de juny de 1038 i l’encarregat de supervisar les obres va ser Sunyer, primer abat de Sant Salvador. Sunyer va morir abans que l’edificació finalitzés i va ser el seu successor, l’abat Amat, qui finalment va culminar l’obra. L’església del monestir va ser consagrada pels bisbes de Girona i de Barcelona el 4 d’octubre de 1068. A la cerimònia va assistir Ponç I, fill dels vescomtes de Cabrera, així com diversos nobles.

pobles-breda8

pobles-breda12

pobles-breda13

Es conserva molt poc de la construcció romànica original. L’antic campanar de l’església, construït al segle XI, és l’edifici més ben conservat. Es tracta d’una esvelta torre de 32 metres d’alçada i de planta rectangular. Consta de cinc pisos amb finestres als quatre superiors. L’antiga església, d’estil gòtic i construïda entre el segle XIV i el segle XVI, funciona com a temple parroquial.

patrimoni-breda2

pobles-breda6

Té un claustre d’estil romànic tardà que va quedar parcialment destruït en 1877 durant l’última guerra carlina.

pobles-breda5

Annex al claustre es troba l’antiga casa abacial que inclou un ampli pati amb vitralls i arcs gòtics, conegut com a pati de l’abadia. Les tombes dels nobles que es van enterrar en el cenobi, entre ells els de la casa de Cabrera, van ser profanades i espoliades i en queden poques restes. Destaca l’antiga llosa dels vescomtes de Cabrera del segle XVI.

LA MEVA: sobretot, un espectacular campanar.

FITXA TÈCNICA

+monestirs