Monestir de Sant Llorenç de Sous

El monestir era conegut a l’edat mitjana com Sant Llorenç del Mont. La primera notícia que fa referència a la seva església és en un diploma de Carles el Calb concedit a Sant Aniol d’Aguja, l’any 871. L’església passà per diverses mans fins la mitra de Girona. L’any 1002 el papa Silvestre II concedí a Odó, bisbe de Girona, una butlla confirmant els seus béns, entre els quals apareix la cel·la de Sant Llorenç.

patrimoni-sous1

Desvinculant-se de Sant Aniol i del bisbat de Girona, des del 1003, el monestir de Sant Llorenç, regit per la regla de sant Benet, començà a participar en la política del comtat de Besalú, amb el seu abat Abbo.

patrimoni-sous6

patrimoni-sous4

El 1322 la situació del monestir era de prosperitat, segons consta en una visita d’aquell any.La ruïna de l’església del monestir de Sant Llorenç del Mont, molt danyada ja en els terratrèmols del segle XV, obligà a abandonar-la definitivament en el segle XVIII.

patrimoni-sous9

patrimoni-sous12

La nova església de Sant Llorenç de Sous fou consagrada el 1829 per l’abat Melcior de Rocabruna i Taverner de Sant Pere de Besalú. Després de l’exclaustració (1835), aquesta església fou servida pels capellans del santuari de la Mare de Déu del Mont, situat al cim de la muntanya.

patrimoni-sous10

patrimoni-sous7

És un temple d’una sola nau que aprofita els murs de la construcció medieval. La façana és coronada per un esvelt campanar de cadireta de doble obertura.

patrimoni-sous8

patrimoni-sous11

La supressió de la comunitat monàstica i l’existència posterior d’aquesta església ha fet que modernament s’apliqui el nom de Sant Llorenç de Sous a l’antic monestir de Sant Llorenç del Mont.

LA MEVA: espectacular restes del Monestir de Sous i tot dins un entorn de pau.

FITXA TÈCNICA

+monestirs