Pedret i Marzà

Aquest municipi pren el nom dels dos agrupaments de població que en formen part: Pedret, a llevant, és un lloc de poblament dispers i Marzà, a un kilòmetre de distància, és un nucli de poblament agrupat i la capital administrativa. Es va segregar de Vilanova de la Muga l’any 1933, al qual havia pertangut des de l’any 1846.

pobles.pedretmarza5

El territori de Petreto és esmentat l´any 953 com un dels límits orientals de l´estany de Castelló, en un precepte del rei Lluís d´Ultramar que confirma els drets de pesca que el monestir de Sant Pere de Rodes hi tenia, així com la propietat de les illes, Volvagro, Foniliaria i Sararto, la localització de les quals és difícil de precisar avui dia.

pobles.pedretmarza4

El poble de Pedret té un nucli principal format per l´església, amb l´antiga rectoria avui desabitada, el cementiri i tres masies a les proximitats, a la dreta de la riera de Pedret. Aquests habitatges són construccions més aviat modestes dels segles XVII al XIX.

pobles.pedretmarza1

patrimoni.marza3

El poble de Marzà és emplaçat en un pujol de 22 m d´altitud. És l´únic nucli de població agrupada i , de fet, el cap del municipi, on hi ha la Casa de la Vila i hi havia hagut les escoles abans que fossin tancades. Les cases amb moltes reformes modernes, formen carrerons curts i una plaça, entre alguns vestigis del castell medieval.

LA MEVA: un patrimoni per cada población. Pedret la seva església i Marzà les restes del castell i muralla.

FITXA TÈCNICA