Sabadell

Sabadell és una ciutat, capital de la comarca del Vallès Occidental juntament amb Terrassa. És la cinquera de Catalunya.

DSC_0235

DSC_0242

L’existència de nuclis de població en el terme de Sabadell és remunta com a mínim a fa 3.500 anys, com ho demostren troballes arqueològiques a les zones de Can Roqueta i Can Gambús.

DSC_0238

La ciutat va ser pionera en la Revolució Industrial de Catalunya dins el sector tèctil i, a mitjans del segle XIX, es convertí en la ciutat llanera més important de l’Estat espanyol.

La Torre de l’Aigua, construïda el 1918, s’hi emmagatzemava l’aigua del Ripoll per distribuir-la a la població. Va funcionar des del 1922 fins al 1967. Forma part del Patrimoni Industrial de Catalunya per la seva singular construcció de formigó armat.

sabadell9_phixr

sabadell2_phixr

sabadell11_phixr

L’església de Sant Fèlix de Sabadell és l’església arxiprestat de Sabadell. Es troba al centre de la ciutat, davant de la plaça de Sant Roc i al costat de l’Ajuntament, i és just al mateix indret on, al segle XV hi ha havia hagut la capella de Sant Salvador d’Arraona.

sabadell8_phixr

La torre del campanar es va començar a construir en 1724 coincidint amb les obres e reforma i d’ampliació de l’església de Sant Fèlix, bastida el segle XV. D’Estil barroc.

sabadell5_phixr

sabadell7_phixr

L’edifici fou construït entre els anys 1871 i 1872 i primerament allotjava l’escola dels Escolapis. L’any 1880 va passar a mans de l’Ajuntament, que el va reformar i posteriorment s’hi ha instal.lar. Els fanals de l’entrada són rèpliques dels que hi havia a principis del segle XX.

L’edifici de Caixa Sabadell és un exponent del modernisme català de principis del segle XX. Construït el 1915. Hi destaquem la façana principal, el pati Turull i el saló d’actes.

Teatre Principal, teatre del 1866 recentment reformat, un del més antics de Catalunya. Durant anys va funcional com a sala de cinema.

DSC_0246

La plaça de la Creu Alta està presidida per una creu de terme, la qual ha donat nom al barri. La seva història es remunta a principis del  segle XVII, quan apareix citada en un document notarial.

DSC_0243

DSC_0245

Castell de Can Feu, situada al terme de Jonqueres hi ha el mas dels Feu. Aquesta família l’adquirí al segle XV, qui a les darreries del segle XVIII obtingué el títol de noblesa, sent el primer a ser-ho Pau de Feu. I aleshores sobre aquesta masia s’hi erigí l’actual castell. Actualment Can Feu dóna nom al 5è districte de la ciutat.

LA MEVA: pendent de visitar la torre de l’aigua, l’edifici del Banc Sabadell i el Teatre Principal. Sabadell és una ciutat, part moderna i part antiga post-industrial.

FITXA TÈCNICA