Sant Pere Cercada

El monestir de Sant Pere Cercada el trobem documentat  l’any 1063. L’any 1163 s’hi estableix una col.legiata de canonges  regulars de Sant Agustí . Tot i l’oposició del monestir de Breda, el de Sant Pere creix i es consolida com un  dels monestirs més importants de la contrada. A partir del segle XV la comunitat agustiana es va esllanguint fins a la seva supressió l’any 1592. L’església romandrà com a parroquial, conservant els seus drets sobre la vila de Santa Coloma, fins ben entrat el segle XX.

patrimoni-stperecercada10

patrimoni-stperecercada11

De l’antic monestir, no n’han quedat altres vestigis que la magnífica església, avui totalment restaurada, i la porta d’accés al recinte. Han desaparegut el claustre i les cel.les monacals.

pa-trimoni-stperecercada1

L’església és un dels millors exemplars de l’arquitectura románica catalana dels segles XII i XIII. Fou consagrada l’any 1245 pel bisbe de Girona, Guillem de Cabanelles.

patrimoni-stperecercada6

patrimoni-stperecercada3

patrimoni-stperecercada7

És de planta de creu llatina, amb un magnífic  cimbori i tres absis, que s’obren al creuer. Destaca la portalada románica amb capitells ornamentats amb diversos motius i inscripcions gòtiques als àbacs.

LA MEVA: la restauració és prou important, tot i així, val la pena. Tancada a la meva visita.

FITXA TÈCNICA

+monestirs