Santuari de la Cisa

Cisa ve del llatí scissa, que vol dir dividida, partida o divisió, en referencia a la divisòria dels termes de Premià i Vilassar.

patrimoni.cisa2

El 995, primer esment al lloc Cisa. El bisbe Vives de Barcelona, en el testament sacramental deixa a la Seu les terres, vinyes, cases i corts que té a Premià, a la Cisa i a Argentona.

patrimoni.cisa1

El 1190, primera noticia d’una capella dedicada a Santa Maria en el lloc de la Cisa. En el segle XII una onada de devoció mariana travessa Europa.

patrimoni.cisa4

A la Guerra de Successió, incendi de la casa de l’ermità de la Cisa i saqueig de la capella. L’estat del santuari va fer necessaria l’edificació de la capella actual (1759). A l’altar major s’hi va fer un gran retaule dels germans Morató i quatre taules més a les capelles laterals.

patrimoni.cisa5

Al 22 de juliol de 1936, devastació de la capella. La Santa imatge se salvà.

patrimoni.cisa6

Al 2009 fou els 250 anys de la capella actual. Construcció del cos de migdia. Uns dels seus visitants il.lustres Mn. Pere Ribot i Sunyer, prevere i poeta.

LA MEVA: diuen que el Maresme hauria de fer del Santuari de la Mare de Déu de la Cisa un centre d’espiritualitat cristiana.

FITXA TÈCNICA