Santuari de Montgrony

El terme de “Mogrony” surt citat per primera vegada l’any 887 en l’acta de consagració del monestir de Sant Joan de les Abadesses, ja que el comte Guifré va fer donació al cenobi del castell i de les pertinences que tenia en aquest indret.

patrimoni.montgrony (1)

El conjunt del Santuari és format per l’antiga casa del rector, convertida avui en centre d’interpretació, l’hostatgeria-restaurant, la capella de la Mare de Déu de Montgrony i l’església romànica de Sant Pere, consagrada l’any 1138.

patrimoni.montgrony (2)

El primer edifici que trobem en arribar al lloc és l’actual centre d’interpretació, que fa de porta del conjunt i dóna accés a un pati amb un gran mirador i que queda delimitat als altres cantons per la roca de la cinglera i per l’edifici de l’hostatgeria, al costat del qual hi ha una escala que s’enfila muntanya amunt cap a la capella de la Mare de Déu.

patrimoni.montgrony (3)

patrimoni.montgrony (9)

patrimoni.,montgrony

patrimoni.montgrony (7)

Quan hom veu aquells 72 esglaons i, sobretot, quan comença a pujar-los, s’adona del que devia costar de fer-los. Si tirem amunt, primer trobem la capella de la Mare de Déu, un habitacle no gaire gran, excavat a la balma, i si seguim escales amunt, arribarem a una mena de petit altiplà on hi ha l’església romànica de Sant Pere.

patrimoni.montgrony (12)

patrimoni.montgrony (11)

Les primeres notícies que se’n tenen daten de l’any 1400 i fan referència a una petita construcció, ampliada més endavant degut a la creixent devoció de la gent de l’entorn cap  aquesta Mare de Déu.

patrimoni.montgrony (10)

patrimoni.montgrony (13)

Si seguim escales amunt, arribarem a una mena de petit altiplà on hi ha l’església romànica de Sant Pere.  L’església de Sant Pere, que és l’edifici més antic, apareix documentada l’any 899. És un edifici d’una sola nau, amb tres absis.

patrimoni.montgrony (14)

Al lloc que Mossèn Cinto Verdaguer va qualificar de “lo rovell de l’ou de Catalunya”.

LA MEVA: un racó d’una bellesa extraordinària. L’església de Sant Pere tancada a la meva visita. Vistes panoràmiques agraïdes. Us aconsello aquesta escapada.

FITXA TÈCNICA