Santuari de Sant Ramon Nonat

El Santuari de Sant Ramon Nonat, que segons documents de l’època es va inagurar l’any 1695.

santramon_0113_phixrfotografia: F.Avellaneda

L’entrada de l’església és d’estil barroc català. A la part inferior de la façana destaquen 4 grans columnes salomòniques de pedra d’una sola peça, enmarcant cada dues unes «hornacines», que en altre temps tenien les imatges de Sant Pere Nolasc i Santa Maria del Socors o de Cervelló.

santramon_0114_phixrfotografia: F.Avellaneda

Consta d’una església d’una sola nau de 44 metres de llarg i 10.5 metres d’ample de creuer i una cúpula de 33 metres d’alt. Hi ha 4 capelles a cada costat que tenen 4 metres de profunditat i es comuniquen interiorment formant el cos de l’esglèsia. A l’altar major hi ha un monumental retaule barroc que ofereix un aspecte esplèndid. Al cambril antigament hi havia el cos de Sant Ramon Nonat, que fou expoliat l’any 1936, però en l’actualitat s’ha substituit per una relíquia del sant.

santramon_0120_phixrfotografia: F.Avellaneda

Dins el santuari hi ha un claustre amb pati inferior format per 28 columnes de pedra. Les dimensions són de 35.03 metres per 35.70m, fent un total de 1286 m2. Les columnes són cilíndriques de base jónica, i d’una sola peça, rematades amb capitells.

santramon_0123_phixrfotografia: F.Avellaneda

Durant molts anys i efectuant una recerca exhaustiva s’han pogut recuperar alguns objectes pertanyents a l’antic museu, éssent les peces més importants, vuit cantorals de grans dimensions, que estan numerats des de el número 1 fins al 11, faltant els numeros 6,7,9, els quals es creu que foren destruits. També s’han pogut recollir una gran quantitat d’ex-vots, alguns d’ells bastant antics.

LA MEVA: tot i estar obert, no vaig poder visitar el claustre i altres dependències per obres de manteniment i restauració. Tot així, quan passis per la C-25 atura´t, val la pena. És un edifici declarat bé cultural d’interès nacional.

FITXA TÈCNICA