Santuari Misericordia de Reus

A “Misericòrdia”, just després de 1592, als terrenys d’en Pere Cotxí, “els senyors Jurats” de la vila de Reus van decidir construir-hi una ermita per tal de mantenir viva la devoció a la Mare de Déu (“Madona Santa Maria” – Verge “dels Sets Goigs”) i recordar, així, el relat de l’Aparició de la Verge que els va fer la “fadrineta” i l’ajut que la Mare de Déu va realitzar en la finalització de l’epidèmia de la pesta.

MIS1

A Reus, el 9 d’octubre de 1904, va tenir lloc la Coronació, imposant a la imatge de la Mare de Déu i a la del nen Jesús unes corones d’argent daurat amb pedreria, que foren una ofrena del rei Alfons XIII el qual, pocs mesos abans (14 d’abril de 1904), havia visitat el Santuari.

MIS6

Edifici d’una nau, i tres trams, amb tres capelles a cada costat, comunicades, des del 1871, per petits pòrtics. Mesura 31,04 m de longitud per 13,53 m d’amplada i 11m d’alçada. És d’estil renaixentista.

MIS2

La planta és de creu llatina amb absis quadrat i cambril. Pilars cruciformes que són punt de partida de les voltes de mig punt amb lluneta de la nau central. El cor és als peus, al primer tram, sostingut per una volta de mig punt.

MIS3

En el centre del creuer s’aixeca una cúpula semiesfèrica amb petxines coronada per una lluerna. En el presbiteri hi ha l’altar major, reconstrucció del segle xx de l’antic altar barroc del 1681-83. i a l’extrem del braç dret del creuer hi ha l’altar de Santa Marina. L’accés a l’església és a l’extrem de la nau major i al braç esquerre del creuer. Hi ha obertures rectangulars i un ull de bou a la façana principal. L’edifici és arrebossat, enguixat i pintat. La coberta és de teula àrab.

MIS5

a façana principal, inacabada, és de forma rectangular amb ample sòcol a la part baixa. La porta és d’arc carpanell i està protegida per un pòrtic amb columnes renaixentistes ornades. Presenta obertures rectangulars i un ull de bou i està rematada per un frontó triangular amb rellotge i espadanya.

MIS4

Just al costat del santuari hi ha la Capella de l’Aparició, que indica, segons la llegenda, el lloc exacte de l’aparició de la Mare de Déu.

LA MEVA: potent santuari dins el nucli urbà de Reus.

FITXA TÈCNICA