Temple romà de Vic

El temple romà de Vic està situat a la mateixa població de Vic, Ausa en època romana.

patrimoni.vic1

Es va construir a principis del segle II, a la part més alta del terreny aturonat al costat del riu Mèder, prop de la confluència amb el Gurri. Durant segles, va ser un edifici desconegut perquè estava envoltat i formava part del castell dels Montcada, construït a la fi del segle XI. Les seves parets formaven part del pati interior del castell i no va ser fins a 1882, en enderrocar l’antic edifici, que es va descobrir la seva existència.

patrimoni.vic4

patrimoni.vic5

patrimoni.vic3

Durant el segle II, després de la conquesta romana de la Hispània s’erigeix el temple romà, del qual es desconeix a quin déu fou dedicat (Júpiter, Juno o Minerva). L’edicte de Milà (313) féu perdre la resta d’ocupació pagana. Al segle VIII, durant la presència sarraïna, l’edifici esdevingué caserna o fortalesa; Guifré el Pelós el convertí en part d’un castell (s. IX) i fou propietat i residència de la família dels Montcada a partir del segle XI, fent de residència del veguer (s. XV) i posteriorment presó i graner (s. XVI-XIX). Durant les desamortitzacions, el castell passà a propietat de l’estat i fou venut a subhasta pública a Miquel Sans i Jaume Casals. Durant les obres d’enderroc, el canonge Collell descobrí les restes del temple romà.

patrimoni.vic2

Les restauracions de 1930 i 1954 conduïren a refer-ne bona part de l’estructura. Alguns elements originaris hi restaren integrats, com són un fragment de la columna de la dreta i el fust i capitells de l’angle anterior dret. Conté un pòrtic amb sis columnes i capitells corintis. L’escultor vigatà Pere Puntí i Terra esculpí les reproduccions del capitells. El pòrtic i la cel·la de l’edifici se suporten sobre un pòdium. Les parets de la cel·la la formen enormes carreus. Sembla que el castell havia disposat de torres als quatre angles.

LA MEVA: impressionant veure una temple d’aquesta importància al centre d’una població. Declarat Bé cultural d’interés nacional.

FITXA TÈCNICA

+restes patrimonials