Volcà de la Crosa

La Crosa de Sant Dalmai o volcà de la Crosa és una muntanya i volcà de 155 metres que es troba al municipi de Vilobí d’Onyar, a la comarca de la Selva. El volcà de 156 msnm és a cavall de dues comarques, el Gironès i la Selva en els pobles d’Estanyol (Bescanó), Aiguaviva i Sant Dalmai (Vilobí d’Onyar).

patrimoni-crosa7

És el volcà amb el cràter més gran de la península Ibèrica i un dels més grans d’Europa, amb un diàmetre de 1.250 metres.

patrimoni-crosa3
Encara que no es coneix amb exactitud l’època en què es va formar, pel seu bon estat de conservació es dedueix que es tracta d’un volcà relativament recent, que va entrar en erupció durant el quaternari, com els de la Garrotxa i de la vall del Llèmena.

patrimoni-crosa
Antigament el fons de la gran depressió volcànica era ocupat per un llac, dessecat definitivament entre els segle X mitjançant la construcció d’una mina subterrània.[2] A l’Àrea de les Guilloteres d’Estanyol hi ha una zona d’aparcament i panells informatius per a poder fer tres itineraris senyalitzats amb banderoles.

patrimoni-crosa4

patrimoni-crosa6

Les gairebé dues-centes hectàrees que ocupa el volcà de la Crosa és un Espai Protegit d’Interès Natural gestionat pel Consorci de la Crosa.

LA MEVA: espai natural bonic i interessant.

FITXA TÈCNICA